Σελίδες

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη - η εκδοχή του "μπαζώματος" από τους Χριστιανούς .. (ες έδαφος φέρειν..)

EΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ
Όλοι θαύμασαν τα μνημεία της Αμφίπολης, το επιβλητικό των Σφιγγών και των Μαινάδων , το περίτεχνο του βοτσαλωτού ψηφιδωτού, τον Λέοντα που ήταν στην κορυφή.  Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε , γιατί αυτοί που φτιάξανε ένα τόσο περίτεχνο μνημείο , τελικά το ΜΠΑΖΩΣΑΝ..!
Και τελικά αν δεν ήταν αυτοί που το μπάζωσαν  τότε ποιοι το μπάζωσαν και γιατί.  Η εκδοχή ότι το κάναν για να το προστατέψουν από τους Τυμβωρύχους δεν ευσταθεί. Είναι  σαν να χύνεις μέσα σε τσιμέντο ένα πίνακα ζωγραφικής για να μη στον κλέψουν.

Επίσης .. τι ήταν αυτή η τρύπα η συμμετρική στο κέντρο του ψηφιδωτού.   Το κεφάλι της σφίγγας κομμένο και πεταμένο στα ενδότερα τι ρόλο έπαιζε ?

Ολα συνηγορούν ότι αυτά δεν είναι έργα τυμβωρύχων (π.χ. γιατί να μπουν  στο κόπο να πετάξουν το κεφάλι στα ενδότερα? , γιατί να ανοίξουν συμμετρική τρύπα  στο ψηφιδωτό , γιατί να μπαζωθεί το μνημείο ? )

Και όμως υπάρχει εξήγηση , απλή εξήγηση που μάλλον προσπαθούν να Θάψουν οι Χριστιανόφοβοι ανασκαφείς της παρέας "Παναγιωταρέα" - "Παντερμαλή".
Θα ήταν άτοπο να υποθέσει κανείς ότι οι κύριοι καθηγητάδες ανασκαφείς αγνοούν τις καταστροφές που έγιναν τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια στα "Ειδωλολατρικά" μνημεία , της Ακρόπολης συμπεριλαμβανομένης. Και ασφαλώς θα ξέρουν τι επικράτησε το 380 επί Θεωδοσίου και λίγο αργότερα επί Αρκαδίου με τα κατορθώματα του Αλάριχου  και τις καταστροφές μνημείων που ακολούθησε. 

Ολα μεχρι σήμερα δείχνουν ότι τόσο το μπάζωμα , όσο και ο βανδαλισμός του μνημείου δεν είχε σαν κύριο  σκοπό την σύληση του αλλά την καταστροφή και την εξαφάνιση του. Τόσο μεγάλο ήταν το μένος των νεοφώτιστων Χριστιανών της εποχής του Αλάριχου που μοιάζει φυσικό να υποθέσει κανείς ότι αφού κατέστρεψαν τις κεφαλές των σφιγγών , πέταξαν το κεφάλι ΜΕΣΑ στο μνημείο , το μπάζωσαν  με μεγάλη επιμέλεια και κατεδάφισαν και τον γνωστό Λέοντα.   Κάναν τα πάντα για το εξαφανίσου από προσώπου γης. (φυσικά αν βρήκαν και κανένα Χρυσαφικό δεν νομίζω ότι θα το άφηναν εκεί).
Οσο για την συμμετρική τρύπα  είναι προφανές ότι κάτι ξυλώθηκε από εκεί , πιθανά κάποιος βωμός.  

Αυτές τις απλές σκέψεις δεν είναι δυνατόν να μην τις έχει κάνει η κα Περιστέρη, η "καθηγήτρια" κα Παναγιωταρέα και ο Παπαστρουμφ της σημερινής Αρχαιολογίας ο κ Παντερμαλής. 
Αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε να το σκεφτούν θέλουν οι Χριστιανόφοβοι και Χριστιανόδουλοι καθηγητάδες μας και αντ αυτού θα αποφανθούν στο αίτημα του Ιερώνυμου να επισκεφτεί τον χώρο.

(το αφιερώνω στον φίλο τον Βλάσση το Ρασιά....που βεβαίως δεν καμία σχέση με το άρθρο αυτό) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: