Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

50 επιχειρήσεις που ήδη ληστεύουν εργαζόμενους, με ονόματα ..



ΟΙ «50» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ» ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ


Tου ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*
Δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κατατάσσει και το Υπουργό εργασίας στους «κουκουλοφόρους», αλλά νομίζω, ο τίτλος του ταιριάζει γάντι, καθόσον, εκτός από τους καταδότες, είναι και οι δήμιοι που φορούν κουκούλα. Και ο Γ. Κουτρουμάνης έχει αναλάβει αυτό το ρόλο.
Ο Γ. Κουτρουμάνης είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το νόμο της βαρύτητας, αφού έφτιαξε ειδικό νόμο και καθιστά την μειοψηφία ποιό ισχυρή από την πλειοψηφία!! Με το νόμο 4024/2011, άρθρο 37, θέτει τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες συνυπογράφονται από εργοδοτικές ενώσεις και Ομοσπονδίες με χιλιάδες μέλη, σε υποδεέστερη θέση έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες στο εξής, μπορούν να υπογράφονται και από μεμονωμένα άτομα όπως οι «ΕΝΏΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»!!
Έτσι, δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από την θέσπιση και το φαγοπότι έγινε πάρτι. Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι «ενώσεις προσώπων» και η μία πίσω από την άλλη «υπογράφουν» πανομοιότυπες συμβάσεις, με μειώσεις έως και πάνω από 50%, πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, κατάργηση της προϋπηρεσίας κ.τ,λ.. Όλες έχουν διάρκεια αορίστου χρόνου!!
Οι Επιχειρήσεις που συγκροτώντας τους εργαζόμενους σε «ενώσεις προσώπων», άλλαξαν τον εργασιακό χάρτη είναι: >>>>


1.« ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ Α.Ε (ΟΛΥΜΠΟΣ)» ΛΑΡΙΣΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), διευθέτηση του χρόνου εργασίας!!
2. «ΤΥΡΑΣ Ε.Ε.» ΤΡΙΚΑΛΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, διευθέτηση του χρόνου εργασίας!!
3. «MEGA SPRINT GYARD ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α.Ε.» ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση της 5ήμερης εργασίας, ενώ «συμφωνείται» η καθιέρωση συστημάτων μερικής απασχόλησης!!
4. «ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ» ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ( Εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, και επιπλέον, συμφωνείται ... ότι οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να εργάζονται υπερωριακά και ο εργοδότης δεν θα αποδέχεται υπερωριακή εργασία!! ενώ για την προϋπηρεσία, απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης προηγούμενων εργοδοτών!!.
5. «ΑΤΛΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» ΠΑΤΡΑ (ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ) : Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
6. «ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΗΣ» ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ανυψωτικών μηχανημάτων): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
7. «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Α.Ε.» ΑΘΗΝΑ: Νέα σύμβαση στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
8. «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ» Ν.ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Παροχής Υπηρεσιών): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ. Για την προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας!! Συμφωνείται επίσης: εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας!!
9. «ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μείωση των μισθών από 5% έως 9%.!!
10. «ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Γ.ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ Α.Ε.» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μείωση των μισθών κατά 17% ,διευθέτηση του χρόνου εργασίας!!
11. «FRANKE HELLAS A.E.B.E» ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μείωση των μισθών από 5% έως 10%!!
12. «ΑΦΟΙ ΒΡΟΥΤΣΗ Α.Ε.» ΑΘΗΝΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!
13. «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δικαίωμα στη εταιρεία να καταρτίζει ατομικές συμφωνίες μερικής απασχόλησης!!
14. «ΡΕΒΟΙΛ Α.Ε.Ε.Π.» ΒΑΡΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (Πετρελαιοειδών): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
15. «ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ Ανώνυμη Εταιρία» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
16. «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» ΑΧΑΡΝΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, για την προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! «Συμφωνείται» εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας!!
17. «Τ.ΤΣΙΚΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.» ΑΘΗΝΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
18. «ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Α.Ε» ΣΕΣΚΟ Ν. ΜΑΓΝΙΣΙΑΣ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
19. «ΩΚΕΑΝΙΣ» ΚΑΒΑΛΑ (Ξενοδοχείο): Μείωση των μισθών από 4% έως 15%.
20. «ΣΗΓΚΑΛ – ΔΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ» ΠΕΡΑΙΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, για την προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας!! «Συμφωνείται» εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας.!!
21. «ΤΣΑΝΟΣ Ε.Π.Ε.» Ν. ΣΑΝΤΑ ΚΙΛΚΙΣ» (Μηχανήματα Βιολογικού καθαρισμού): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
22. «ΜΑΚ ΜΟΤΟΡΣ ΑΝΩΝΙΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ- ΕΞΑΓΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΚΑΒΑΛΑ: Μείωση των μισθών κατά 10%.!!
23. «ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.» ΤΑΥΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μείωση των μισθών κατά 17%.!!
24. «ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΑΝΩΝΙΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ» ΠΕΙΡΑΙΑ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
24. «ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ Α.Ε.» ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
25. «ΜΕΤΑΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΒΕΕ» ΑΓΡΙΝΙΟ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
26. «ΣΠ.ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ ΑΝΩΝΙΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
27. «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε.» ΞΑΝΘΗ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ !!
28. «ΚΑΖΑΤΕΞ "DESCAMPSI-LAURA ASHLEY"» ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ανώνυμη Εμπορική Λευκών Ειδών): Μείωση των μισθών κατά 10%.!!
29. «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΡΑΤΣΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. "KOYRASANIT"» ΘΑΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
30. « ΣΤ.ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ 0.Ε.» ΠΕΥΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ( Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων) : Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, για την προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας!! «Συμφωνείται» εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας.!!
31. « ΜΕΤΑΛΟΡ Α.Β.Ε.Ε.» ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΜΕΤΑΛΟΥ): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
32. « ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ – ΣΥΡΟΣ Α.Ε.» ΣΥΡΟ (ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΑΤΙΚΗ): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ!!
33. « ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΝ): Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ με πλαφόν ανωτάτου ορίου το 25% !!
34. «Π. ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ» ΠΕΙΡΑΙΑ: Μείωση των μισθών κατά 20% !!
35. « ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΜΑΓΝΙΣΙΑΣ»:Μείωση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, για την προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας!! «Συμφωνείται», εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας.!!
Σύνολο Επιχειρησιακών Συμβάσεων για έτος 2011:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου εργασίας, το 2011 έχουν υπογραφεί μαζί με τις «ενώσεις προσώπων», 130 επιχειρησιακές συμβάσεις, και 5 Διαιτητικές αποφάσεις, σύνολο 135 (τόσες έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα).
Το 2010, έχουν υπογραφεί (263) επιχειρησιακές συμβάσεις και (13) Διαιτητικές αποφάσεις. Οι περισσότερες έχουν διετή διάρκεια που συνεχίζουν.
Έτσι από το σύνολο των (300) περίπου, επιχειρησιακών συμβάσεων, οι (50) από αυτές προβλέπουν μειώσεις στους μισθούς και όχι μόνο.
Μείωση μισθών μέσο σωματείου:
Δέκα έξι (16) είναι οι συμβάσεις που μείωσαν μισθούς μέσο σωματείων. Από αυτές ορισμένες είναι πριν την ψήφιση του νόμου ως «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» που επιτρεπόταν (πάλι με νόμο του Γ. Κουτρουμάνη) και άλλες μετά τη ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, πολλά από τα σωματεία αυτά είναι νέα και έγιναν για το σκοπό αυτό.
Όλες οι μειώσεις είναι στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε., εκτός ορισμένων που καθορίζουν ποσοστιαία μείωση, από 10% έως 20%.
Οι 16 αυτές επιχειρήσεις είναι:
1.) «ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ Α.Ε» ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Αντιπροσωπεία MBW) - 2.) «ΓΡΑΦΟΤΥΠΙΚΗ Α.Ε.» ΑΧΑΡΝΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ - 3.) «ISS FACILITY SERVICES AE» ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ - 4. ) «ΑΚΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΘΗΝΑ - 5.) « GOLDAIR HAMDLING S.A» ΑΘΗΝΑ ( ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) - 6.) «ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ Α.Ε.» ΚΑΒΑΛΑ ( Επεξεργασίας καπνού) - 7.) «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΟΥΛΑ Α.Ε» ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΤΤΙΚΗΣ - 8.) «BRINK'S HERMHS SECURITY SERVICES A.E.» ΑΘΗΝΑ (ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ): - 9.)«ΘΡΑΚΩΝ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.» ΟΡΙΣΤΙΑΔΑ - 10.) «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 11.) «ΠΑΞΕΚ Α.Ε.» ΚΑΡΔΙΤΣΑ: (Ξενοδοχείου «ΚΙΕΡΙΟΝ») - 12.) «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ» - 13.) «ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΝΩΝΙΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΠΑΤΡΑ - 14.) «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε.» ΦΑΡΣΑΛΑ με έδρα ΑΧΑΡΝΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ - 15.) «SPRIDER STOR A.E» ΑΘΗΝΑ ( ΕΜΠΟΡΙΚΗ) - 16.) «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ» ΠΑΛΕΟΧΩΡΑ ΧΑΝΙΑ.
Είναι προφανές πως οι «ενώσεις προσώπων» βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα μπαίνει σε νέα κατάσταση που θα πρέπει συντεταγμένα να την αντιμετωπίσει. θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα που ακόμα παρέχει ο νόμος, όπως:
1. Οι «ενώσεις προσώπων» εντάσσονται στο 1264/82, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία απέναντι στο νόμο. Συνεπώς, θα πρέπει να τεθεί θέμα από τις αντίστοιχες δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες -Εργατικά Κέντρα) για το κύρος των εκλογών, εάν τηρηθήκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ή εάν αυτοί που τις υπογράφουν είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι της εταιρίας, εάν οι συμβάσεις εφαρμόζονται για όλους κ.λ.π.
2. Με δεδομένο ότι δεν περιέχεται ρήτρα αναδρομικότητας του νόμου 4024/11, όλες οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί μέχρι την 27η/10/2011 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) συνεχίζουν να παράγουν κανονιστική δέσμευση.
Αυτό σημαίνει, πως για το διάστημα, διάρκειας των κλαδικών συμβάσεων οι οποίες υπογράφηκαν και κηρύχτηκαν υποχρεωτικά εκτελεστέες πριν την 27/10/11, συνεχίζουν να υπερισχύουν έναντι των επιχειρησιακών και ως εκ τούτου πολλές από τις «συμφωνίες» που υπογράφηκαν είναι άκυρες.
3. Το ΣΕΠΕ αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να ακυρώσει τις «συμβάσεις» όπου δεν τηρήθηκε η νομοθεσία ή εμπεριέχουν καταχρηστικούς όρους. Να φροντίσει για εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων όπου ακόμα υπερισχύουν των επιχειρησιακών.
4. Οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων να απευθύνονται στα συνδικάτα. Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, που δεν έχουν τις συμβάσεις αυτές και θέλουν το περιεχόμενό τους, μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: