Σελίδες

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΡΟΚΟ - MAROCCO 2011, 5 dead so far ..!


Η καταστολή των διαδηλώσεων της 20ής Φλεβάρη, που ζητούσαν την παραίτηση του αυτοαποκαλούμενου βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄, κατέληξε με 5 νεκρούς και 128 τραυματίες , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του  καθεστώτος του Μαρόκο. Το κίνημα ονόμασε την 20ή Φλεβάρη «Ημέρα αξιοπρέπειας». Πρόκειται για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του ’90, οπότε κυβερνούσε ένας άλλος τύραννος, ο αυτοαποκαλούμενος Χασσάν Β΄.

Την περασμένη Πέμπτη, 17 Φλεβάρη, ένας νέος, άνεργος από τον προηγούμενο Ιούλη, αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Μπεν Γκουερίρ, βόρεια του Μαρόκο. Ο νέος είχε απολυθεί το καλοκαίρι από το στρατό και συγκεκριμένα από την κατεχόμενη από το Μαρόκο περιοχή της Δυτικής Σαχάρας. Εκεί είχε μια πολιτική αντιπαράθεση με άλλους δυο στρατιώτες. Το καθεστώς προσπάθησε να αποδώσει τα αίτια της αυτοκτονίας σε ψυχολογικά προβλήματα του νεαρού. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της εξέγερσης στη χώρα αυτή.
Οι διαδηλώσεις της 20ής Φλεβάρη στη Ραμπάτ, στην Καζαμπλάνκα και στο Μαρακές δεν υπήρξαν πολύ μαζικές λόγω της τεράστιας επιχείρησης καταστολής. Μερικοί από τους διοργανωτές της κινητοποίησης έλαβαν απειλητικά τηλεφωνήματα πριν από την 20ή του μήνα. Ο Σαλίμ Αλ Χαλίφα κατήγγειλε ότι τόσο η ζωή του ίδιου, όσο και όλων των φίλων του απειλήθηκε από το καθεστώς και το παρακράτος του. Ο διοικητής της πρωτεύουσας Ραμπάτ κάλεσε τον πατέρα του Αλ Χαλίφα και τον ρώτησε τι θέλει ο γιος του για να σταματήσει αυτό που κάνει! Έγιναν μαζικότατες διαδηλώσεις σε πάρα πολλές μικρότερες πόλεις του Μαρόκο, όπου οι (παρα)κρατικοί μηχανισμοί δεν έχουν τόσο ασφυκτικό κλοιό στις τοπικές κοινωνίες και όπου ξεχείλισε η οργή των εξεγερμένων ανθρώπων. Το καθεστώς μιλά για προβοκάτορες [κάτι μας θυμίζει], υποκινούμενους και τρομοκράτες [αυτό πια κι αν μας θυμίζει κάτι – τελικά η γλώσσα των απανταχού εξουσιαστών είναι αφόρητα βαρετή].

Στις ανατολικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις πόλεις Χεράντα, Κούζντα και Μπουάφα· στο βορρά στις πόλεις Αλχουσέμας, Ταγγέρη, Τετουάν, Τσαουέν και Κσαρ· στο κέντρο του Μαρόκο στις πόλεις Γκουερσίφ, Σεφρού, Φεζ, Ουατάτ Ελ Χαζ, Αζρού, Κχενίφρα, Μισσούρ· στο νότο στις πόλεις Τάτα, Αγκαντίρ, Ινζεγκάν και στη δυτική ακτή στις πόλεις Εσσαούιρα, Ελ Χαντίντα, Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ και Κενίτρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει το ίδιο το καθεστώς, καταστράφηκαν 33 κυβερνητικά κτήρια, 24 τράπεζες, 50 καταστήματα και 66 οχήματα.
Στην πρωτεύουσα Ραμπάτ το συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο διαλύθηκε από την αστυνομία. Σε πολλές επαρχιακές πόλεις έγιναν ολονύκτιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην πόλη Αλχουσέμας, βόρεια της χώρας, 20.000 διαδηλωτές –τουλάχιστον οι μισοί από τα χωριά της περιοχής– επιτέθηκαν στις δυνάμεις καταστολής και πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών, ένα αστυνομικό τμήμα, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, τα κτήρια του κυβερνητικού κόμματος και του κόμματος-φερέφωνου της κυβέρνησης, στο οποίο ανήκει ο δήμαρχος της πόλης. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν χημικά και πλαστικές σφαίρες. Πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με το καθεστώς, η αστυνομία τούς πυροβόλησε όταν προσπάθησαν να λεηλατήσουν μία τράπεζα… Πολλοί είναι οι τραυματίες και άγνωστος ακόμη ο αριθμός των συλληφθέντων. Μερικές εικόνες στο ακόλουθο βίντεο:

Στις πόλεις Σέφρου και Ριφ μαίνεται πραγματική εξέγερση, με πολλούς τραυματίες από τις συνεχόμενες συγκρούσεις. Στην πόλη Σέφρου η αστυνομία έδειξε πρωτοφανή αγριότητα. Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ο γραμματέας της οργάνωσης Δημοκρατικός Δρόμος.
Στην Ταγγέρη και στη Λαράτς έγιναν επιθέσεις σε τράπεζες και τουριστικές περιοχές, σε κτήρια γαλλικών και ισπανικών πολυεθνικών εταιρειών (μεταξύ άλλων, στην Ταγγέρη έχουν την εκμετάλλευση των μέσων μαζικής μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων).

Στο Τσαουέν, όταν οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην οικία του υπουργού «Εκσυγχρονισμού των Δημόσιων Υπηρεσιών», η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και επιτέθηκε στον κόσμο. Στην πόλη Ασιλάχ έγινε επίθεση και επιχειρήθηκε να πυρποληθεί το σπίτι ενός πρώην υπουργού και τοπικού φεουδάρχη της περιοχής Μπενάισσα. Στο Μαρακές πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στο McDonald’s της κεντρικής λεωφόρου, σε τράπεζες και σε ξένα πολυκαταστήματα.
Επίσημα αιτήματα των διαμαρτυριών είναι η παραίτηση της κυβέρνησης, η διάλυση της βουλής και η τροποποίηση του Συντάγματος. Όμως, πίσω από αυτά τα αιτήματα υπάρχει το πάθος ενός ολόκληρου λαού για λευτεριά. Τα συνθήματα στρέφονται ανοιχτά πλέον ενάντια σε αυτά τα παράσιτα που αυτοαποκαλούνται βασιλική οικογένεια. Υπάρχουν συνθήματα ενάντια στη διαφθορά και ενάντια στην υποταγή στο βασιλιά-σουλτάνο. Οι διαδηλωτές τάσσονται ανοιχτά ενάντια στην κλοπή των κοινοτικών γαιών, ενάντια «στη μαφία της εξουσίας και στους πολιτικούς», στη συνεχόμενη καταπάτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στην έλλειψη δημόσιου συστήματος υγείας, στη φεουδαρχικού τύπου εκμετάλλευση των εργατών της γης, στην τεράστια ανεργία, που πλήττει κυρίως τη νεολαία, στο καθεστώς απομόνωσης και αποκλεισμού στο οποίο βρίσκονται μεγάλες περιοχές της χώρας, στην άρνηση αποδοχής της εθνοτικής ταυτότητας των Βέρβερων και των Σαχαράουι, των οποίων η πατρίδα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια υπό στρατιωτική κατοχή του καθεστώτος του Μαρόκο.
Ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε τη διακοπή του Ίντερνετ σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή Αλχουσέμας, όπου υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, στα όρια της εξέγερσης. Σε μια συνάντηση που είχε με τη Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Φόρουμ για τη Δικαιοσύνη και την Αλήθεια, επιχείρησε να τους καταστήσει διαμεσολαβητές των συνομιλιών με το κίνημα 20F (20ή Φλεβάρη: η μέρα των πρώτων μεγάλων κινητοποιήσεων) και να δώσει έτσι την εντύπωση μιας γενικότερης συναίνεσης στην «επιστροφή στην ομαλότητα». Αυτά είναι λογικά επακόλουθα όταν συνδιαλέγεται κανείς με τους εξουσιαστές…

Όλα είναι ανοιχτά. Την Τετάρτη έχουν καλεστεί κινητοποιήσεις σε κάποιες πόλεις όπως το Αγκαντίρ και το Σάββατο σε άλλες (στην Αλχουσέμας).
Βίντεο από τη διαδήλωση στην Εσσάουιρα:

Πηγές: Ανταπόκριση ομάδας εργασίας της CGT Βόρειας Αφρικής, lahaine,kaosenlared

Δεν υπάρχουν σχόλια: