Σελίδες

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

To "προσκύνημα" στην Αγία Σοφία και τα 2 μέτρα και σταθμά της Ελληνικής κοινωνίας


'Ετοιμη η λειτουργία στην Αγία Σοφία - "Ομάδα φανατικών" αποκαλεί τους προσκυνητές η Άγκυρα (defencenet.gr)
[..Τα μέλη της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», με επικεφαλής τον ιδρυτή και πρόεδρό της, Κρις Σπύρου - πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ- θα επιβιβαστούν την Παρασκευή στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν στην Κωνσταντινούπολη για να τελέσουν τη λειτουργία.



Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιτίθεται στην πρόθεση των περίπου 250 προσκυνητών να βρεθούν για λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Κύκλοι του Πατριαρχείου επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται το Φανάρι με την ενέργεια αυτή. Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ως μουσειακό μνημείο η Αγία Σοφία, χαρακτήρισε φανατικούς την ομάδα των προσκυνητών και προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξουν ενέργειες που αποσκοπούν εκουσίως στην διατάραξη της ηρεμίας, το κράτος θα λάβει τα μέτρα του». Με τον τίτλο «κρίση προ των πυλών» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κινητικότητα στον άξονα Αγκυρας-Αθήνας-Ουάσινγκτον, εν όψει της λειτουργίας και του προσκυνήματος που προγραμματίζει για την Παρασκευή ομάδα Ελληνοαμερικανών προσκυνητών υπό τον Κρις Σπύρου. Επισήμως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο φαίνεται να ήλθε σε επαφή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποστασιοποιείται με ανακοίνωσή του από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Για την επίσκεψη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρου, έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και των ΗΠΑ, αλλά και οι πρεσβείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς πολλά μέλη θα είναι Αμερικανοί πολίτες. «Όλοι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πάμε εν ονόματι της ειρήνης και της συμφιλίωσης γνωρίζοντας απόλυτα τα δικαιώματά μας». Το εγχείρημα αυτό αποτελεί το επιστέγασμα μιας εκστρατείας που άρχισε το 2006 με την ίδρυση της εν λόγω οργάνωσης στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ από τον Κρις Σπύρου και αργότερα των οργανώσεων «Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» και στόχο «να επανέλθει ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στην αρχική του θρησκευτική χρήση». Πρόσφατα, όπως είπε ο κ. Σπύρου, ο νομικός σύμβουλος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» στην Ουάσινγκτον, και πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λένι Ντέιβις ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή αντιπροσώπους του προκειμένου να συζητήσουν δύο θέματα, αφ’ ενός την εν λόγω επίσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αφ’ εταίρου την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στην αρχική της χρήση. Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, αναφέρθηκε επίσης στην αποτροπή μίας άλλης προσπάθειας στο παρελθόν από μουσουλμάνους να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία με στόχο να πιέσουν για την μετατροπή του ναού σε τζαμί, όπως λειτουργούσε επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τέλος ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να αποτραπεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. ..]

με άλλα λόγια οι ΑΧΕΠΑΝς μας βάζουν θέμα αλλαγής χρήσης, του Μουσείου πλέον, της Αγίας Σοφίας ώστε να χρησιμοποιηθεί πάλι σαν Χριστιανικός Ναός ... μάλιστα στην Ελλάδα μεγάλο μέρος της "φιλοχρίστου " κοινής γνώμης βλέπει με ενθουσιασμό την προσπάθεια των "ομογενών " μας.
από την άλλη μεριά στην Αθήνα.. >>
στο αυτονόητο δικαίωμα των πολυθειστών να μπορούν να κάνουν τελετές σε αρχαίους ελληνικούς λατρευτικούς χώρους η Ελληνική πολιτεία απαντάει με ένα ξερό ΟΧΙ , μάλιστα δε δεν είναι λίγες οι φορές κωμικοτραγικών γεγονότων η αστυνομία να επιτίθεται σε χλαμυδοφόρους, μάλιστα δε η Εκκλησία ωρύεται από τους άμβωνες για  την αναβίωση εξωχριστιανικών λατρειών κτλ .. κτλ.
Από την άλλη μεριά η Αγ Σοφία , μετα την χρήση της για μεγάλο διάστημα σα Τζαμι , κατα την διάρκεια του οποίου άλλαξε και η ¨διακόσμηση¨ σήμερα χρησιμοποιείται σαν αρχαιλογικός χώρος , με υπάρχοντα μάλιστα αιτήματα Ισλαμιστών φανατικών να ξαναλειτουργήσει σα Τζαμι. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να καταλάβει που θέλει να οδηγήσει τα πράματα ο θεοσεβής κ Σπύρου .. Μάλιστα δε σε αυτό το αίτημα η Φιλόχριστος κοινή γνώμη είναι θερμός συμπαραστάτης .. την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αρνείται μερικά αυτονόητα παρόμοια αιτήματα , που μάλιστα δεν μπαίνουν από πολίτες άλλης χώρας (Σπύρου) , αλλά από Ελληνες πολίτες. Με την ευκαιρία παραθέτω παλαιότερη επιστολή των αυτοονομαζόμενων "εθνικών" η "πολυθειστών" σχετικά με το θέμα..>>

[..Αναφορικά με την αποστολή του «Αμερικανικού Συμβουλίου για την απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας»
Concerning the mission of the «Free Agia Sophia Council of America»
 Summary: Press Release 192 / 15.6.2007 of the «Supreme Council of Ethnic Hellenes», commenting the programmed for 20.6.2007 public hearing of «Free Agia Sophia Council of America» at the Congressional Human Rights Caucus in Washington DC.

 Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο («Η Ναυτεμπορική», 15.6.2007) για την πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού πολιτικού Κρις Σπύρου, προέδρου της οργάνωσης «Free Agia Sophia Council of America» («Αμερικανικό Συμβούλιο για την απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας») να ανακινήσει μέσω της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου (Congressional Human Rights Caucus, δημόσια ακρόαση στις 20.6.2007) το κατ' αυτόν θέμα της «εδώ και 554 χρόνια συνεχούς βεβήλωσης» της εκκλησίας της «Αγίας Σοφίας» στην Κωνσταντινούπολη, την οποία μάλιστα επιδιώκει να καθιερώσει σε «ιερή εκκλησία» όλων των Ορθοδόξων.
Η έκπληξή μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι αιτιάσεις του κ. Σπύρου, όσες τουλάχιστον παρατίθενται στο δημοσίευμα,
αποτελούν κλασική περίπτωση «κοιτάγματος της καμπούρας του άλλου», αφού τα όσα «υφίσταται» η συγκεκριμένη εκκλησία είναι ασήμαντα και ελάχιστα μπροστά στα όσα έχουν υποστεί οι Ναοί των Ελλήνων από τους ομοθρήσκους του κ. Σπύρου χριστιανούς και μάλιστα μέσα στην ίδια μας την χώρα.

1. Αντίθετα από την «Αγία Σοφία» που στέκεται σε έδαφος το οποίο, είτε μας αρέσει είτε όχι, κυριεύθηκε με πόλεμο (
το γεγονός ότι αυτή υπάρχει ακόμα, οφείλεται απλώς στην μονοθεϊστική συμβατότητα της Θρησκείας των κατακτητών με εκείνη των κατακτημένων), οι δικοί μας Ναοί καταστράφηκαν μέχρι θεμελίων μετά από μία απλή αλλαγή θρησκευτικού καθεστώτος στους πρώτους «βυζαντινούς» αιώνες. Αυτή η ίδια η «Αγία Σοφία» ανεγέρθηκε επάνω σε ισοπεδωμένο Ελληνικό Ναό, με δομικά και αρχιτεκτονικά υλικά που αποσπάστηκαν από διάφορους υπό καταστροφή Ναούς των Ελλήνων.
2. Η Θρησκεία της οποίας αποτελούσε λατρευτικό χώρο η «Αγία Σοφία» αναγνωρίζεται από το εκεί κυρίαρχο κράτος και διευκολύνεται παντοιοτρόπως παρόλο που έχει εκεί ελάχιστους πιστούς, την ώρα που το εδώ κυρίαρχο κράτος (το Νεοελληνικό), όχι μόνο εμποδίζει την απλή πρόσβαση στα τραγικά ερείπια των Ναών της Ελληνικής Θρησκείας για λατρευτικούς λόγους, αλλά ούτε καν έχει φροντίσει να προβλέπει στην νομοθεσία του την αναγνώριση της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας (μετά από αιώνες διωγμών και άρα υποχρεωτικής αφάνειας), παρόλο που αυτή αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες και είναι αυτόχθων, προαιώνια και, κυρίως, εθνική.
3. Εάν, όπως υποστηρίζει ο κ. Σπύρου, και ίσως δικαίως, «καμμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει την χρήση μιας εκκλησίας», το ίδιο αν όχι στο πολλαπλάσιο πρέπει να ισχύει και για τα Ελληνικά Εθνικά Ιερά, τα οποία όμως όχι μόνον έχουν υποβιβαστεί σε επί χρήμασιν τουριστικά «αξιοθέατα» («αρχαιολογικούς χώρους») και διαφεντεύονται ως απλά «πέτρινα υπολείμματα» από χριστιανούς αρχαιολόγους, αλλά, ακόμα χειρότερα, καταπατούνται τα περισσότερα από αλλότρια λατρευτικά κτίσματα, μη συμβατά έως και ακυρωτικά για την ιερότητα των ίδιων των χώρων (λ. χ. λόγω των ανθρωπίνων λειψάνων που περιέχουν στα χριστιανικά «αντιμήνσια», τα οποία λείψανα αποτελούν μολύσματα για την δική μας Θρησκεία).

Ως χριστιανός ορθόδοξος, ο κ. Σπύρου έχει βεβαίως κάθε δικαίωμα να προσπαθεί για την περαιτέρω ισχυροποίηση της Θρησκείας στην οποία ανήκει.
Να μην επικαλείται όμως γι' αυτήν του την προσπάθεια «την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Διότι καμμία Θρησκεία δεν δικαιούται προσθέτων ελευθεριών ή δικαιωμάτων, την στιγμή που παντελώς και προκλητικότατα στερεί από άλλες Θρησκείες ακόμη και τα στοιχειωδέστερα από αυτά.
(Υ.Σ.Ε.Ε.)
--------------------------------
Η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να ξυπνήσει από τον αυτάρεσκο λήθαργο της και να ασχοληθεί με τα πραγματικά της προβλήματα και να σταματήσει να ασχολείται με τις  ηλιθιότητες κάθε "σπύρου"  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hagia Sophia was built by Christians and taken from them by force. Christians are still around to use it unlike pagans.

Paganism died out naturally. There is no continuous tradition of paganism in Europe. The pagans became Christian naturally, like people learning how read and write. Being Christian is as natural as speaking your mother tongue.

Neo-Pagans are Fascists. The site you linked to talks about "Ethnic Religions". How can religion be ethnic. God made one race, the human race.

Paganism died out just like smallpox and pagan human sacrifice. Attempts to revive it are politically motivated by Fascists.