Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

υπόθεση Ντερτιλή, ή ..πως οι αποφάσεις του Αρειου Πάγου δεν τηρούνται από το κράτος!


«Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"».

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
Ενα απίστευτο γεγονός που ήδη από μεγάλη μερίδα παραγόντων της Λέσβου χαρακτηρίστηκε προσβλητικό, τόσο για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα όσο και για τους πολίτες της Λέσβου, καταγγέλθηκε από τον γνωστό Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Σύμφωνα με αυτήν, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου «Ελληνική Ενότητα» (ΕΛ.ΕΝ.) Ντερτιλής Νικόλαος του Βασιλείου, δεν είναι άλλος από τον εκτελεστή του Λέσβιου ήρωα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, Μιχάλη Μυρογιάννη. Για τη δολοφονία του στις 18 Νοεμβρίου 1973 έξω από το Πολυτεχνείο, ο γνωστός χουντικός ταγματάρχης έχει στερηθεί ισόβια τα πολιτικά του δικαιώματα και για τον λόγο αυτό ο Αρειος Πάγος ακύρωσε την υποψηφιότητά του. Παρά τούτο, όμως, το ευρωψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Ντερτιλή έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και διανεμήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και τις Νομαρχίες σε όλα τα εκλογικά τμήματα! Μεταξύ αυτών και σε όλο τον Νομό Λέσβου! «Δυστυχώς, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των αγωνιστών ενάντια στη δικτατορία του Παπαδόπουλου, 35 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, ο Σύνδεσμός μας (που έχει στους βασικούς του σκοπούς την αποχουντοποίηση) αναγκάζεται να καταγγείλει φαινόμενα κυβερνητικής ανοχής ή υπόθαλψης φασιστικών προκλήσεων». Το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου 1973, ο ταγματάρχης Ντερτιλής βρισκόταν με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούσαν έναν νεαρό, που προς στιγμήν φάνηκε να τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής έβγαλε τότε από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβόλησε. «Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιέγραφε στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή -ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης, και συνέχισε: «Μετά τον φόνο ο Ντερτιλής, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μού είπε: «Με παραδέχεσαι ρε; 45 χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!»... Ας σημειωθεί ότι για τον Ντερτιλή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού επί θητείας του Γιάννου Παπαντωνίου το 2002 ετοίμαζε παρασημοφόρηση! Τότε, και μετά από τις καταγγελίες του Συνδέσμου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε δηλώσει πως «είχε γίνει ένα λάθος!» «Τώρα πάλι "λάθος" έγινε από τις αρμόδιες δικαστικές και κυβερνητικές αρχές;» καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια: